Recepty

Použití v gastro a pekařských provozech, jako součást salátů, polévek, případně zdobení povrchu pečiva, nebo hotové směsi na pečení.

Pro pekařské provozy, výrobu müsli, müsli tyčinek, snídaňových směsí pro pekařství, směsi na pečení

Cookies s čokoládou

DOBA PŘÍPRAVY: 100 min POČET PORCÍ: 15 kusů
Ingredience
100 g másla nebo rostlinného tuku
120 g tmavého třtinového cukru
40 ml kravského nebo rostlinného mléka
1 lžička vanilkového extraktu (nebo ½ lžičky skořice)
100 g mouky z naklíčené červené čočky
120 g mouky z naklíčené pšenice
1 lžička kypřícího prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)
1 lžička jedlé sody
2 lžičky kukuřičného škrobu
½ lžičky soli
80 g čokoládových čoček nebo nasekané čokolády
Postup přípravy:
  1. Prošlehejte změklé máslo s cukrem, až se úplně spojí. Nejlépe to jde v mixéru, ale dobře poslouží i vidlička. Přidejte mléko a vanilkový extrakt, opět promíchejte.
  2. Smíchejte suché suroviny - mouky, prášek do pečiva, sodu, škrob a sůl - přidejte k máslu a rukou zpracujte v těsto, které bude trochu lepivé. Zakryjte a dejte odpočinout do lednice, alespoň na 20 minut, ideálně na hodinu.
  3. Do těsta přimíchejte čokoládu (trochu si nechte stranou na dozdobení povrchu sušenek) a tvarujte kuličky velikosti max. golfového míčku.
  4. Kuličky na plechu vyloženém pečícím papírem trochu zploštěte a klaďte je daleko od sebe, teplem se dost roztečou, tak ať neskončíte s jednou velikou sušenkou přes celý plech.
  5. Sušenky dozdobte čokoládou a dejte péct na 12 minut do trouby předehřáté na 180°C. Po vytažení z trouby budou ještě dost měkké, ale nebojte se, dojdou. Před sejmutím z plechu je nechte alespoň pár minut odpočinout.
8